Japanska motorcyklar

I Japan finns fyra stora tillverkare av motorcyklar, som alla är välkända och respekterade i Sverige: Kawasaki, Suzuki, Honda och Yamaha. Av dessa är Honda den största; Honda är nämligen inte bara den största tillverkaren av motorcyklar i Japan, utan i hela världen. De tillverkar allt från mopeder som man kan pendla till och från jobbet med, till sporthojar av den högsta kalibern.

Efter Honda är Yamaha den största tillverkaren, återigen i både Japan och världen. Yamaha har den något ovanliga bakgrunden att företaget först och främst är världskända för sina pianon. På 1950-talet ville dock den dåvarande verkställande direktören utveckla företaget genom att ge sig in i motorbranschen, och skapade Yamaha Motor Company.

1024px-HONDA.CB750four-1975_02Därnäst i rangordningen kommer Suzuki, som grundades redan år 1909. Också Suzuki har en bakgrund i en helt annan bransch än motorcyklar, då företaget till en början tillverkade vävstolar. Även Suzuki slog in på motorcykelbanan på 1950-talet, då de började tillverka hjälpmotorer för trampcyklar. Det dröjde med andra ord ett tag innan de började tillverka de snabba och sportiga motorcyklar som förknippas med märket idag.

Den minsta av de fyra stora motorcykeltillverkarna är Kawasaki Heavy Industries, som förutom motorcyklar också tillverkar exempelvis båtar och industrirobotar.

Om man är en riktig entusiast av något eller alla av dessa märken, kan det vara värt tiden och pengarna att planera en resa till Japan för att köpa en motorcykel på plats. Har man familj kan det vara ett utmärkt tillfälle att göra en familjesemester av resan. Det kan dock vara obehagligt att befinna sig i ett land där man inte kan läsa språket, och där få talar engelska, om man har barn med sig som plötsligt kan bli sjuka med allt från vattkoppor till diarré. Då kan det vara tryggt att veta att man när som helst och var som helst kan prata med en svensk läkare via ett videosamtal hos KRY.