Ta körkort för motorcykel och moped

Motorcyklar och mopeder är något som många människor använder sig av, mopeder är till exempel ett fordon som de flesta ungdomarna använder sig av för att ta sig fram dit de vill innan de får ett vanligt körkort. I denna artikel kommer du att få läsa om allt du behöver veta för att ta ett moped- eller motorcykel körkort.

Mopedkörkort

Mopedkörkort, även kallat AM-körkort, är ett körkort som du får ta från att du fyllt 15 år. Men det finns även andra krav som du måste uppfylla för att få ta ett mopedkörkort, i listan nedan så hittar du alla dem.

  • Du måste ha ett giltigt körkortstillstånd
  • Du har gjort ett kunskapsprov hos Trafikverket som blev godkänt
  • Du har utbildat dig hos en behörig utbildare för mopedkörkort
  • Du har studerat i Sverige i sex månader eller mer eller bor här permanent
  • Du har inte något körkort i något annat EES-land.

När du ska ta ett mopedkörkort så rekommenderar vi dig att köpa teoriböcker att studera och sedan välja en bra och behörig trafikskola som har mopedutbildning.

Motorcykelkörkort

Motorcykelkörkort, även kallat MC-kort, är ett körkort som du får ta från att du fyllt 16 år, beroende på vilken typ av körkort du tar. Det finns tre olika motorcykelkörkort: från att du är 16 år får du ta ett A1 körkort, även kallat körkort för lätt motorcykel. När du har fyllt 18 år får du ta ett A2 körkort, även kallat körkort för mellanstor motorcykel. När du sedan fyllt 24 år så får du ta A körkort, även kallat tung motorcykel körkort.

När du ska ta ett motorcykelkörkort oavsett vilken typ du tar, så rekommenderar vi dig att dels läsa mycket teori men också övningsköra en hel del så att du blir en bra och säker förare.