Förvara din motorcykel rätt

De allra flesta som äger en motorcykel gör det för att det är roligt att köra motorcykel, inte för att det är praktiskt. Det gäller i alla fall i Sverige, där vädret bara tillåter att man kör motorcykel halva året (om ens det). Under vinterhalvåret måste man därför ställa undan sin motorcykel på förvaring, och då finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på för att motorcykeln fortfarande ska vara i gott skick när våren kommer och man kan rulla ut den på vägarna igen.

Det viktigaste är så klart att ha en bra plats att förvara motorcykeln på. Det bör vara en varm och torr plats, så att man inte riskerar rost eller problem med elsystemet (vilket kan hända om det är fukt i luften). Ett varmt garage är så klart idealet. Har man inte möjlighet att tillgå ett garage kan en annan lösning vara att hyra ett förråd. Det kan man till exempel enkelt göra på Prinsenslager.se.

När man så har en bra förvaringsplats kan man börja förbereda själva motorcykeln. Det första man bör göra är att byta ut motoroljan och filtret. Annars finns risken att smutsen i oljan bildar avlagringar som skapar problem när man väl tar ut motorcykeln igen. Det är också viktigt att man pumpar upp luften i däcken lite extra, eftersom de alltid tappar luft när de står stilla länge. Det är också en bra idé att snurra på däcken då och då under vintermånaderna, så att vikten inte ligger på samma ställe hela tiden.

En annan förberedelse som är mycket viktig är att man tvättar av motorcykeln noga. Smuts och eventuellt vägsalt som sitter kvar kan nämligen skada motorcykelns lack och krom, och i värsta fall leda till rostskador.

Slutligen är det viktigt att ta hand om batteriet ordentligt – det är inte bra för ett batteri att ladda ur helt, vilket det kan göra om motorcykeln står i förvaring länge. Därför bör man koppla in en underhållsladdare till batteriet, som håller det fulladdat och piggt. Då har man en motorcykel som är redo att köras redan vid det första vårtecknet.

Det kan också vara bra att tänka på att ställa av motorcykeln under vintern – det kan man spara hundratals, om inte tusentals kronor på i fordonsskatt. Det kan också vara bra att höra av sig till sitt försäkringsbolag och dubbelkolla att de har fått informationen om att man har ställt av motorcykeln, så att man inte betalar för försäkringen i onödan.