Vespan

Vespan var den första mopeden av skotermodell som blev internationellt framgångsrik. Faktum är att den på många håll blev så framgångsrik att ordet ”vespa” blev synonymt med skoter, vilket bland annat är fallet i Sverige. Vespa (som betyder ”geting” på italienska) är dock inte vilken skoter som helst, utan en särskild skoter som tillverkas av det italienska företaget Piaggio. Den första vespan tillverkades år 1946, och skotern hade sin storhetstid under 1950- och 1960-talen. Den fortsätter dock att vara populär än idag.1280px-vespa_primavera_125

Bakgrunden till vespans skapelse var andra världskriget. Under kriget hade Piaggio nämligen tillverkat krigsflygplan, men deras fabrik hade demolerats helt av bomber. Samtidigt gjorde Italiens ekonomi efter kriget, i kombination med vägarnas dåliga skick, att den italienska bilmarknaden återuppbyggdes mycket långsamt. Enrico Piaggio, som var son till Piaggios grundare, bestämde sig därför för att lämna flygplanen därhän, och istället skapa ett modernt och prisvärt transportmedel för det italienska folket.

Vespan har i modern tid blivit mycket mer än bara ett transportmedel – den är en designikon. För många förknippas denna färgglada lilla skoter med en särskild livsstil, kanske specifikt den italienska, avslappnade livsstilen (Italien är fortfarande vespans största marknad). Detta är något som Piaggio själva har tagit fasta på, då Vespas slogan är ”Not just a scooter, a way of life”. Många som köper en vespa idag gör det därför inte bara för att kunna åka till jobbet eller skolan på ett smidigt sätt, utan också för att de tycker om vespans utseende och vad den står för. Om du äger en vespa, och vill kunna se på den inte bara när du är ute och kör med den, ska du se till att installera ett fönster i ditt hus som vetter mot din parkering eller ditt garage. På Skanskabyggvaror.se hittar du ett stort utbud av fönster, som passar alla väggar. Då kan du alltid skåda ut på vespans breda bakdel, smala midja och dess styre, som tillsammans liknar en geting och som gav skotern dess numera ikoniska namn.