Motorcykelns subkulturer

 

Som motorcykelägare har du ofta möjligheten att bli medlem i olika motorcykelklubbar, som i dagligt tal brukar kallas för mc-klubbar. Detta är ett föreningsliv där det gemensamma intresset för motorcyklar binder medlemmarna samman, precis som en fotbollsklubb har fotbollen gemensamt. Det handlar inte alltid om vilket märke hojen utan det viktiga är att vara motorburen.

Mc-klubbens budskap

biker on vintage motorcycle ready for a ride

Tyvärr är det väldigt vanligt bland utomstående att förknippa mc-klubbar med organiserad brottslighet och kriminalitet, på grund av de kända, eller rättare sagt ökända, klubbarna som Hells Angels och Bandidos. Ofta förknippas även den klassiska motorcykeln Harley-Davidson väldigt orättvist med dessa. Hos gemene man benämns dessa ofta som mc-gäng men det är sällan ett uttryck som utövarna använder själva.

Motorcykelkulturen har som så mycket annat ett ursprung från USA, både de motorcykelintresserade och de kriminella klubbarna. Det är även härifrån traditionen om att bära ett emblem på ryggen med klubbens märke kommer ifrån. Antingen direkt på skinnjackan eller ofta på en tillhörande jeansväst.

Benämningar

Ur den motorburna kulturen så har även andra uttryck fötts. Biker och knutte är ord som förknippas med den och som alla hänvisar till dem som färdas på en motorcykel.

Biker är ett uttryck som myntades i början av 70-talet och hänvisar till den som kör en chopper eller en bobber, som båda är olika typer av motorcyklar. Dessa två modeller är för utseendets skull rensade på onödig utrustning och choppern karaktäriseras ofta av en förlängd framgaffel, och bobbern med sin avsaknad av eller förkortade bakskärm. Båda modellerna framkallar, tack vare sin design, en något mer bakåtlutad körstil. Ordet chopper kommer från engelskans ”chop” – hugga av, medan bobber härstammar från bobbed tailed, som det kallas när hästar och hundar har avklippta svansar.

640px-zweiradmuseumnsu_easyriderKnutte är ett ord som antagligen är en förkortning av ordet skinnknutte. Detta uttryck hänvisar i sin tur till förarens klädsel under 50-talet som ofta bestod av en midjekort skinnjacka med flera blixtlås och gärna vadderade axlar, skinnbyxor och vegamössa, vars platta kulle och korta skärm får oss att tänka på sjömän. Knutten kunde tack vare sin klädsel också kallas för ”rocker”, ett uttryck som används än idag men mer inom musikkulturen där de som gillar hårdrock går under den benämningen. Även idag kan vi i våra klädbutiker köpa korta skinnjackor som går under benämningen ”mc-modell”. Skinnknutten körde oftast en ombyggd motorcykel kallad caféracer, ett uttryck som härstammar från 50-talets Storbritannien, vilket man tror kan syfta till att dessa förare helt enkelt åkte från café till café och på vägen tävlade om vem som hann fram först.