Att tänka på när du köper begagnad moped

Många tonåringars högsta önskan när de fyller femton är att få en moped, och för många föräldrar betyder det att man börjar leta på annonssidor efter begagnade mopeder som kan ge bra värde för pengarna. Innan man betalar för en begagnad moped finns det dock en hel del saker som är viktiga att kontrollera.

Det kanske allra viktigaste är att man försöker ta reda på om mopeden är stulen eller inte. Ett bra sätt att kontrollera att man köper moppen från dess rätta ägare är att leta efter ramnumret på mopeden. Detta kan man sedan jämföra med numret i mopedens registreringspapper. Om numret stämmer kan man köpa moppen med gott samvete.

moped-1031006_960_720Näst viktigast är självklart att se efter så att mopeden är i gott skick. Det gör man bäst genom att provköra moppen, vilket man alltid ska göra innan man betalar. Under en provtur hinner man sannolikt märka om det är några problem med motorn, till exempel om den hackar, och att bromsarna fungerar som de ska. Det kan också vara en bra idé att gasa upp till maxfart. Om mopeden inte har trimmats eller mixtrats med ska den inte kunna gå snabbare än 50 kilometer i timmen, möjligtvis 55 kilometer i timmen. Visserligen kan man köpa en trimmad moped om man vill, men risken är då att den har körts hårdare och mer vårdslöst, och man kan aldrig vara säker på exakt vad som har ändrats i motorn.

En viss inspektion av mopeden bör du även göra när den står still. Då kan man till exempel kolla att däcken fortfarande har tillräckligt djupa mönster och att lacken ser fin ut. Brister på någon av dessa punkter är en bra anledning att pruta ned priset. Man bör också fråga om hur långt mopeden har gått och hur många ägare den har haft, eftersom det också påverkar moppens värde.

Om man inte har det sedan tidigare kan det i samband med att man skaffar en moppe också vara en bra idé att bygga ett garage. Då minskar stöldrisken betydligt, jämfört med om man bara ställer moppen på uppfarten eller på gatan. Du hittar allt byggmaterial du behöver, till exempel fönster, på Byggmax.se.