En moped på en landsväg

Mopedtillverkaren Puch

Puch är ett företag beläget i Graz, Österrike. Företaget grundades 1899 av Johann Puch och producerade bilar, cyklar, mopeder och motorcyklar. Men främst är företaget känt för tillverkning av mopeder. Puch tillverkade mopeder som var väldigt populära från slutet av 1970-talet till början av 1980-talet. I Österrike och Nederländerna spelade Puchmopeder en stor roll i 1960-talets populärkultur. Puchmopeder i Sverige var och är fortfarande mycket populära trots att företaget upphörde med produktion av mopeder 1985. De var alla uppkallade efter amerikanska stater så som Dakota, Nevada och Arizona, förutom Maxi och Monza.

En modern moped

Mopeder kan vara en dyr hobby. Särskilt om du har en gammal klassiker som är tillverkad på 1960-talet och reservdelar till dessa inte tillverkas längre. Då kan det vara svårt att få tag på reservdelar och många samlare vet att värdet på det se säljer kan gå för mycket pengar. Så om din moped oväntat går sönder så är det bra att veta att det går att det snabbt går att låna pengar. Det kan vara smidigt att ta ett lån på internet när det är långt till löning och du måste ha din moped körklar till helgens tur. Eller om du får en annan oväntad utgift som du måste täcka så kan ett lån vara räddaren i nöden.

En klassisk hastighetsmätare

Klassikern Puch Maxi är förmodligen en av Puchs mest kända mopeder tillsammans med modellerna Magnum, Dakota, Mexico och Newport. Puch Maxi är en moped som är utrustad med en tvåtaktsmotor med en enda cylinder på 50cc. Motorn producerade cirka två hästkrafter och kunde få upp mopeden till en hastighet på 28 km/h. Från början kom den med pedaler som kunde kopplas in och lossas från motorn via en startspak så att den skulle kunna åkas som en helt vanlig cykel. Senare modeller hade inte pedaler, och istället startades de med en kickstartmekanism.

På senare år har det även blivit väldigt populärt med veteranrallyn landet över. Det brukar vara entusiaster som träffas med sina bilar, mopeder, cyklar och motorcyklar. Det enda kravet är att det inte får vara en nytillverkat fordon så är alla välkomna. En av de mer kända av dessa är veteranrallyt Markarydssvängen som går av stapeln i Småland varje år. Det är en väldigt populär tillställning som drar mycket folk varje år!