Moped- och motorcykeltillverkarna tror på en grön framtid!

Egentligen är det märkligt. Bilindustrin har lanserat miljöbil efter miljöbil och gått igenom en rad olika miljövänligare bränslen – såsom elhybrider, biogas och etanol. Medan moped- och motorcykeltillverkarna verkar mest ha stått vid sidan om och tittat på. Tvåhjuliga fordon borde vara marknadsledande både vad det gäller drivmedel, funktioner och lösningar. För i ärlighetens namn är det mycket enklare att konstruera en moped eller en motorcykel – än att konstruera en hel personbil. Sent skall syndaren vakna. Nu är det ketchupeffekten som gäller! Samtliga moped- och motorcykeltillverkare släpper eldrivna tvåhjuliga fordon – på en och samma gång! Kom även ihåg att statliga miljöpremien även gäller moped och motorcyklar. Om än kraftigt reducerad. Hoppas politikerna inser miljönyttan av att öka miljöpremien även på tvåhjuliga fordon. Hur som helst här kommer tre förslag på tillverkare som kommer släppa eldrivna tvåhjulingar inom en snar framtid.

Piaggio

Nu i oktober månader 2018 kommer det välkända italienska märket Piaggio att lansera sin elvespa “Elettrica X” och den kommer att släppas på den europeiska marknaden. Motoreffekten skall enligt Piaggio vara överlägsen motoreffekten på en traditionell 50-kubiks bensinmotor. Vad det gäller batterikapacitet och räckvidd kommer den enligt uppgifter från tillverkaren vara 100 kilometer på en laddning. Ett vanligt vägguttag kan ladda batteriet på 4 timmar! Prislappen kommer at vara relativt hög, ca: 50.000 sek. Kan lösas genom ett kortsiktigt lån från zmarta och kom ihåg att du kan få tillbaka 10.000 sek genom miljöpremien.

Harley Davidson

Få hade väl trott att Harley Davidson skulle ge sig in i eldrivna motorcyklar. Dock har deras försäljningssiffror i Europa dalat de senaste åren. Harley Davidson har meddelat att en av deras eldrivna motorcyklar skall komma ut på marknaden i slutet av 2019 eller början av år 2020. Detta markerar verkligen att ett ikoniskt bränsleslukande V8 motorer som gav ifrån sig det igenkännings bara ljudet – kan ha tystnat för miljöns skull. Kan det vara värt det, eller?

Vessla

Ej att förglömma svenska företaget som gör elmopeden Vessla. Därtill är priset på denna lågt i jämförelse med andra moped tillverkare. Listpriset för en helt sprillans ny Vessla ligger på ca: 20.000. Elmopeden har en toppfart på 45 km/h och räkcvidden är ca: 4 – 6 mil. Batteriet kan laddas i ett vanligt vägguttag och tar ca: 6 timmar att ladda till full effekt. Företaget har fått en hel del medial uppmärksamhet och det finns flera tester av elmopeden Vessla. Är du intresserad olika tester av elfordonet Vessla, rekommenderas du att läsa vidare här: https://teknikensvarld.se/provkorning-av-vessla-45-kmh-619275/ och få mer information