Att äga en motorcykel eller moped

Att kunna ta sig ut i friska luften med en motorcykel eller en moped är härligt under sommarhalvåret och bidrar till att man känner en viss frihet då man susar fram på vägarna. Det är också enkelt att ta sig fram på småvägar ned till exempelvis sjön. Det finns en mängd olika motorcyklar att välja mellan beroende på vad syftet med en motorcykel är. Allt från så kallade glidare till racers kan uppnå mycket höga hastigheter.

När du kör motorcykel eller moped så är du extra utsatt om något skulle hända då du inte har någon skyddande kaross runt omkring dig. Det är därför viktigt att använda den skyddsutrustning som finns för motorcyklar och mopeder som bland annat ett skinnställ, hjälm, en par kraftiga skor eller stövlar och handskar. Detta kan hjälpa dig att undvika skador om du skulle råka ut för en olycka. Om olyckan ändå skulle vara framme så finns det hjälp för anhöriga att erhålla hos lavendla.se, som erbjuder rådgivning och allt annat kring begravningar.

Körkort för att framföra motorcykel och moped

För motorcyklar så krävs det körkort för att få framföra dessa på allmän väg. Detsamma gäller även för mopeder. För motorcykel så finns det tre olika körkort som du kan välja mellan, beroende på vilken storlek motorcykeln har.

  • A1 – Detta är körkortstypen för lätt motorcykel. Med detta körkort så får du framföra motorcyklar upp till 125 cc. Du får också köra trehjulig motorcykel med en maximal effekt på 15 kW.
  • A2 – Körkort med behörigheten A2 ger dig rätt att köra mellanstora motorcyklar med en effekt på upp till 35 kW och trehjuliga motorcyklar med en maximal effekt på 15 kW.
  • A – Detta är behörigheten för att få framföra tung motorcykel. Du kan självklart även köra lättare motorcyklar med denna behörighet och även trehjulingar och fyrhjulingar. Om du har ett B-körkort, för bil, så kan du också framföra trehjulingar och fyrhjulingar med denna behörighet. Dock så krävs det att du har fyllt 21 år innan du får framföra trehjulingar och fyrhjulingar på allmän väg.

För mopeder så krävs det också behörighet för att få framföra dessa på allmän väg.

  • AM – Körkort med behörighet AM ger dig rätten att köra moped, så kallad EU-klass. Om du har körkort för motorcykel så gäller även denna behörighet för att få köra moped.

Motorcykel och moped är säsongsbetonade fordon

Det är först då snön är borta som det är lämpligt att köra med motorcykel eller moped ute på vägarna. Under vintertid så är det ekonomiskt att ställa av sina fordon och ändra försäkringen så att den endast innehåller skydd mot stöld, skadegörelse och brand, beroende på hur du förvarar dina tvåhjuliga fordon. Glöm inte bort att jämföra försäkringar då det skiljer mycket pengar mellan olika försäkringar. När det är säsong igen så behöver du utöka försäkringen så att du får framföra motorcykeln och mopeden på vägarna igen.