Klassiska motorcyklar

 

Det finns få motorcyklar som skapar så mycket känslor som amerikanska motorcykeln Harley-Davidson. Märket är ett av världens mest kända; personer som inte ens har ett intresse av motorcyklar känner till märket – till de riktiga fansen som finner detta märke som motorcykeln med stort M, och är den enda motorcykel de någonsin kommer att köra.

Varumärket grundades 1903 i Milwaukee, Wisconsin av de fyra bröderna William S. Harley och de tre bröderna Davidson: Arthur, Walter och William A. Idén kom från den då 20-åriga Harley som ihop med nämnda vänner utvecklade en motorcykel som har överlevt världskrig, den stora depressionen i USA och ett flertal finansiella kriser och ägarbyten. Idag är Harley Davidson inte bara en klassiker vad gäller motorcyklar utan även ett stort varumärke för kläder, accessoarer, inredning och även videospel.

Triumph – med rötter inom cykelindustrin

ural650-sportsmanFöretaget grundades 1893 i brittiska Coventry av den tyska immigranten Siegfried Bettmann. Ursprungligen tillverkade hans fabrik cyklar men 1898 utökades företagets produktion med motorcyklar och 1902 rullade den första Triumph-motorcykeln ut från fabriken. Denna var dock inte helt egenproducerad utan motorn kom från belgiska Minerva, men 1904 lanserades en helt
egendesignad motorcykel. Det är tack vare Triumphs modell Bonneville från 1959 som Harley Davidson producerade en sportigare modell för att kunna möta den moderna motorcyklistens önskemål. Triumph har precis som sin amerikanska konkurrent lyckats överleva både krig och bankrutter.

Fler jättar inom motorcykelindustrin

Idag är de ledande motorcykeltillverkarna japanska med märken som Honda och Yamaha. Även Indien har uppe i topp med sitt märke Hero Motorcop. Dessa är stora producenter av motorcyklar och finnas i både sportmodeller och glidarhojar.

2003_hd_xl1200c_anniversary_editionMen frågar man sanna Harley Davidson- och Triumph-fantaster menar de att det är skillnad på motorcyklar och motorcyklar. Och när det kommer till att visa upp klass så kan man jämföra det med en pool. Du kan antingen välja en stående plastbalja med presenning över eller en nedsänkt kaklad pool från poolteam pooltak dallas 4×8. Antingen är det endast funktion man är ute efter eller så vill man ha klass och stil oavsett vad det gäller.