Lär dig mer om mopedens historia och populära modeller idag.
Mopeden förknippas ofta med 70- och 80-tal då tonåringarna samlades kring den lokala kiosken med sina mopeder. Inte helt olikt idag då behovet av att umgås med sina kompisar är lika stort då som nu, förutom att dagens ungdomar lättare kan kontakta varandra. På 70- och 80-talet fanns bara hemtelefonen att tillgå för att nå sina vänner och en fast samlingspunkt var istället viktigare.
Mopeden som namn och uttryck skapades
På 1950-talet, rättare sagt den 23 maj år 1952 kom beslutet att de cyklar som försetts med en hjälpmotor skulle undantas de krav som funnits för motorfordon som körkort, fordonsskatt och registrering. Därefter kom det att dröja 9 år innan mopederna fick tillstånd att utrustas med kickstart, som blev det allra vanligaste sättet att starta sin moped eller motorcykel på fram till mitten av 70-talet då fordon alltmer började utrustas med elektrisk start. Dessförinnan fick de alltså trampas igång som cyklar. De fick framföras i en hastighet av 30 kilometer i timmen och föraren måste vara 15 år eller äldre.
Krav på körkort
Mopeder av klass 1 får inte framföras utan körkort av minst AM behörighet. Ålderskravet är fortfarande 15 år och detta gäller även mopeder av klass 2. För den senare räcker det med ett förarbevis. Det kan ha att göra med att det skiljer en del i hastighet mellan de två. Klass 1 mopeden får framföras i 45km/h och den gamla modellen i endast 25 km/h. Äldre mopeder med intyg utfärdat efter 2003 klassas dock som klass 2-mopeder, även om de har en maxfart på 30 km/h. Idag tillverkas och säljs endast nya EU-mopeder i klass 1. Klass 2-mopeder säljs fortfarande, men då begagnade.
Lite kuriosa
Ordet moped är faktiskt ett svenskt ord och det var en motorjournalist som arbetade för tidskriften MOTOR som år 1952 först skrev om det, Harald Nielsen. Det är inte hans eget påhitt utan är tidskriftens. Det kommer inte som många tror från en sammanslagning av motor och velociped, utan från motor och pedal. Ordet moped har sedan blivit ett låneord i många språk, bland annat i engelskan, norskan, finskan och tyskan.